Monthly Archives: Február 2014

Brigáda I./2014 – 15.2.2014

SAMSUNG

V sobotu 15.2.2014 sme rozbehli akciu Tehly, ktorej výsledkom boli dve palety tehál – cca 680 kusov.
Akcie sa zúčastnili siedmi dobrovoľníci.

Verejná prednáška: “Okolnosti získania panstva Pálfiovcami a ďalšie okolnosti výstavby zámku (kaštieľa)”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autor: Adam Janík

Vo štvrtok 13. februára 2014 sa v Malackom kaštieli uskutočnila verejná prednáška na tému:
Okolnosti získania panstva Pálfiovcami a ďalšie okolnosti výstavby zámku (kaštieľa).

Dátum konania prednášky nebol náhodný, pretože presne pred 380-timi rokmi Pálfiovci oficiálne získali Malacky a celé okolité panstvo do svojho vlastníctva. Účasť približne 80tky ľudí organizátorov zrejme prekvapila, pretože v miestnosti bolo len dvadsať stoličiek, a tak ľudia postávali po obvode celej miestnosti. V obecenstve boli viacerí pamätníci, ale zaujímavosti si prišli vypočuť aj mnohí mladí ľudia a stredná generácia.

Ako prvý začal prednášať Mgr. Pavol Vrablec. Opísal situáciu v 16. storočí v Plaveckom panstve, ktoré mali vo vlastníctve Balašovci. Centrom panstva bol Plavecký hrad, ktorý však postupne strácal funkciu panského sídla a v druhej polovici 16. storočia už centrom plaveckého panstva nebol. Pretrvávala však jeho vojenská funkcia. P. Vrablec vysvetlil, že na základe viacerých historických spojitostí mali Balašovci svoje sídlo zrejme v Sološnici. Avšak z historických prameňov vieme, že za éry Balašovcov a aj Pálfiovcov prebiehala na Plaveckom hrade stavebná činnosť a rátalo sa s obrannou funkciou hradu. Posledný z rodu Balašovcov – Peter Balaša nemal mužského potomka a Balašovci vymreli tzv. po meči. Po jeho smrti Plavecké panstvo prepadlo korune. Treba spomenúť, že okrem plaveckého hradu sa v panstve nachádzali obce Gajary, Jabloňové, Jakubov, Kostolište, Kuchyňa, Malacky, Malé Leváre, Pernek, Plavecký Mikuláš, Plavecký Peter, Plavecké Podhradie, Plavecký Štvrtok, Rohožník, Sološnica, Suchohrad a Záhorská Ves.