Monthly Archives: September 2013

Brigáda VIII./2013 – 28.9.2013

28.9.2013 sa na Plaveckom hrade stretlo cez 60 dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli pomôcť hradu (dobrovoľníci, skauti z 91.zboru z Bratislavy – Prieskumníci, jaskyniari z Plaveckého Podhradia, trampi). Boli rozdelení do 6 skupín, ktoré pracovali v okolí hradu, pri odstraňovaní náletovej zelene (hrad je stále čiastočne “utopený” v zeleni), v priestore “veľkej bašty” boli kamene naukladané a roztriedené popri chodníku do horného hradu. Na Hornom hrade bola osadená výhľadová tabuľa, ktorú v rámci projektu Odklínanie slovenských hradov dal zhotoviť Slovenský skauting, vďaka podpore Nadačného fondu Západoslovenskej energetiky v Nadácii Pontis.

Po práci nás čakal vynikajúci starostov guláš a občerstvenie. Igrici z Plaveckého Podhradia spolu so šikovným gitaristom od skautov, zahrali viacero pesničiek.

Parným vlakom do Plaveckého Podhradia – 2013

Dňa 14.9.2013 prišiel parný vlak do Plaveckého Podhradia. Ide o každoročnú peknú akciu, ktorú organizuje Klub priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava východ v spolupráci zo Železnicami slovenskej republiky a Múzejno-dokumentačným centrom ŽSR.

Minulý rok prišiel vlak 15.9.2012 za pekného slnečného počasia. Tento rok počasie veľmi neprialo, v Bratislave ráno v čase odchodu vlaku padal hustý dážď, v Podhradí to nebolo iné. Ako sa vlak blížil pod Plavecký hrad zrážky ustávali, ale i tak z času na čas zapršalo. Na hrade fúkal silnejší vietor sprevádzaný ojedinelým dažďom. Počasie tak skrátilo pobyt výletníkov na hrade a tak mali viac času na návštevu Plaveckej jaskyne a na guľáš a pivo či nealkoholický nápoj v kultúrnom dome v Plaveckom Podhradí, kde sa ľudia mohli ohriať, oddýchnuť si, porozprávať sa.

Aj napriek nepriazni počasia na hrad prišlo cez sto ľudí, ktorí boli ešte vo vlaku “vyzbrojení” informačným letákom o hrade a Plaveckej jaskyni.

Veríme, že budúci rok, keď príde vlak do Podhradia, bude počasie príjemne septembrové a návštevníkom hradu ústretové.

Klub priateľov histórie železničnej dopravy: www.kphzd.sk
Železnice slovenskej republiky: www.zsr.sk
Múzejno-dokumentačné centrum ŽSR: www.mdc.sk
Obec Plavecké Podhradie: www.ppodhradie.sk
Jaskyniari Plavecké Podhradie:  www.kike.sk/speleopp
Združenie Castrum: www.zdruzenie.castrum.sk

Výsledky murovania na Plaveckom hrade – rok 2013

1236332_10151680990883299_1542641010_n

Milí priatelia, ako sme vás informovali, v septembri po pár storočiach sa opäť na Plaveckom hrade murovalo. Murárske práce iniciovala obec Plavecké Podhradie, práce prebehli vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a realizátorom záchranných murárskych prác bola firma Castrum Building, s.r.o.

Samotným prácam na hrade predchádzali stavebno-historický, statický výskum, zamerania a digitalizácia Plaveckého hradu. Práce prebehli na základe schválenia KPÚ Bratislava. Práce prebehli na dvoch bránach (vežová brána a brána do južného predhradia)

Výsledok prvých murárskych prác na Plaveckom hrade.

Brigáda VII./2013 – 6. – 7.9.2013

Milí priatelia, tak ako bolo avizované, 6.9.2013 sa na Plaveckom hrade po stáročiach začalo murovať.
Symbolického poklepania a vloženia do múru prvého kameňa sa zúčastnil starosta obce Milan Kousal, členovia Združenia Castrum, murári a návštevníci hradu.

Práce prebiehajú podľa postupu a metodiky schválenej KPÚ Bratislava a vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Prácam predchádzal statický a stavebno-historický prieskum.

Prvý murársky zásah prebehol na “vežovej bráne”, kde pozdĺžna kaverna ohrozovala východný múr brány.

Počas brigády dobrovoľníci pokračovali s odstraňovaním náletovej zelene v bezprostrednej blízkosti hradných múrov a kosením “horného hradu”.

Parným vlakom – Mazutkou do Plaveckého Podhradia – 14.9.2013

plagat_podhradie

Milí priatelia,

Klub priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava východ v spolupráci zo Železnicami slovenskej republiky a Múzejno-dokumentačným centrom ŽSR Vás pozývajú dňa 14. septembra 2013 na jazdu historickým parným vlakom do Plaveckého Podhradia.

Odchod vlaku zo stanice Bratislava hl. st. o 9.10.
Predpokladaný príchod do Bratislavy do 18.15.

Ceny lístkov:

Bratislava – Plavecké Podhradie – Bratislava       8 €
Zohor – Plavecké Podhradie – Zohor                       7 €
Lozorno – Plavecké Podhradie – Lozorno              5 €
Rohožník – Plavecké Podhradie – Rohožník          2,50 €

Lístky si môžete zakúpiť v predajni:
Modelár JR Line
Špitálska 53
Bratislava

po-pia 10:00-13:00 / 13:45-18:00
so 9:00-13:00

Jaskyniari z Plaveckého Podhradia výletníkom v sobotu 14.9.2013 sprístupnia jaskyňu pod Plaveckým hradom